Hoe kom ik de dag door?

etende paardenDe natuurlijke dagbesteding van paarden ziet er heel anders uit dan die van paarden op stal.
In natuurlijke omstandigheden zijn paarden het grootste deel van de dag bezig met … eten! 50–70% van hun tijd besteden ze daaraan. Als je dat narekent kom je op 12–17(!) uur per dag.
De rest van de tijd besteden ze bij voorkeur aan een beetje staan (5–20%), dutten (10–20%) en zomaar wat rondlopen (5–15%).
Die 15 uur dat paarden gemiddeld aan eten besteden redden ze natuurlijk niet door alleen overdag te eten; ze doen dit het klokje rond. Eten en rondlopen doen ze net zo goed ’s nachts als overdag. Als het even kan zullen paarden maximaal 4 uur achter elkaar niet eten. Er is geen groot verschil tussen wat paarden overdag doen en wat ze ’s nachts doen.

Wanneer je paarden op de wei ziet, valt het op dat ze veel lopen tijdens het eten: hapje-stapje, hapje-stapje. Kijk je 5 minuten, dan lijkt het alsof ze op eén plek staan, kijk je een kwartiertje niet, dan staan ze opeens allemaal op een heel andere plek. Op deze manier kunnen paarden wel 10 tot 30 km. op een dag lopen.

Liggen, diepe slaap of spelen neemt maar een heel klein beetje van hun tijd in beslag. Zo hebben paarden genoeg aan een half uur per dag (diep) slapen.

Opvalt dat in kuddes de paarden vaak hetzelfde aan het doen zijn. Of ze zijn allemaal aan het eten, of ze zijn allemaal een beetje aan het rusten (of ze rennen allemaal hard weg voor een roofdier, natuurlijk).
Alleen zal je ze niet zo gauw allemaal tegelijk zien liggen. Bij grotere kuddes staan er altijd 1 of 2 paarden op wacht.

Paarden zijn er dus op ingesteld om activiteiten gezamenlijk te ondernemen, of het nu eten of rusten is, spelen of rondlopen. Daarbij hebben ze geen vaste tijdsindeling. Dat kan natuurlijk ook niet. Stel dat er net een roofdier aankomt op het moment dat de etensbel gaat….
De precieze invulling hangt dan ook van de omstandigheden af. Aan het begin van de winter besteden paarden meer tijd aan eten dan ’s zomers. In het voorjaar hebben ze meer behoefte aan spelen en rennen. Als er veel insecten zijn lopen ze meer in de rondte.

Vergelijk nu eens het bovenstaande met de tijdsbesteding van paarden in een stal:

Eten
natuurlijk gedrag: gemiddeld 15 uur per dag (verspreid over de hele dag & nacht)
op stal, hooi op rantsoen: gemiddeld 4 uur per dag (alleen overdag)

Stil staan:
natuurlijk gedrag: gemiddeld 5 uur per dag
op stal: gemiddeld 16 uur per dag

Misschien snap je nu waarom paarden op stal niet altijd even vrolijk zijn ….