Hoe zet ik een nieuw paard bij de groep

nieuw paard in de kuddeEen nieuw paard introduceren in een bestaande groep geeft veel opwinding. De paarden willen allemaal tegelijk het nieuwe paard van dichtbij bekijken, of hem meteen goed duidelijk maken waar hij staat.
Het nieuwe paard kan nogal overdonderd raken door deze niet altijd even vriendelijke belangstelling.

Hoe de introductie van het nieuwe paard in de groep precies verloopt is onder andere afhankelijk van de karakters van de betrokken paarden en van de plaats van het nieuwe paard in zijn oude kudde.
Het is hoe dan ook niet verstandig om een nieuw paard onvoorbereid aan een bestaande kudde toe te voegen. Elk nieuw paard betekent dat de onderlinge verhoudingen binnen de kudde weer opnieuw vastgesteld moeten worden. Dit kan vreedzaam gaan maar het kan ook veel strijd opleveren.
Voor het nieuwe paard betekent het bovendien dat het met elk paard in de kudde moet kennis maken en uitzoeken hoe het zich tot dat paard verhoudt.

Hier heb ik vijf tips voor je verzameld om deze introductie voor alle betrokken paarden soepeler te laten verlopen:

  1. Laat het paard eerst wennen aan zijn nieuwe omgeving. Geef het paard de kans om het terrein te verkennen, zodat hij zich al een beetje vertrouwd kan voelen wanneer hij de andere paarden ontmoet. Laat het nieuwe paard in de bak of een paddock waar de andere paarden hebben gestaan en geef het de kans om daar eens lekker te rollen. Daardoor neemt het al iets van de geur van de stal over, waardoor het voor de andere paarden minder vreemd ruikt.
  2. Geef het nieuwe paard eerst een eigen paddock of stal, aangrenzend aan de paddock waar de kudde staat. Zorg dat de omheining stevig is, maar dat de paarden elkaar wel kunnen zien, horen en kunnen neuzen met elkaar. Zo leren ze elkaar al kennen voordat ze daadwerkelijk bij elkaar staan en verloopt de introductie van het nieuwe paard in de kudde soepeler.
  3. Alleen is maar alleen: laat het nieuwe paard eerst kennismaken met een vriendelijk, sociaal paard uit de kudde. Geef deze twee de tijd om aan elkaar wennen. Dan heeft het nieuwe paard alvast een ‘vriend’ als hij in de nieuwe kudde geintroduceerd wordt. Je kunt er ook (als daar de ruimte voor is) ervoor kiezen om het nieuwe paard in een paddock of wei te zetten met eén paard (niet de kuddeleider) en daar steeds een volgend paard bij te zetten.
  4. Zorg voor afleiding en ontspanning. Een nieuw paard levert het minste problemen op als de andere paarden ergens druk mee bezig zijn. Eten bijvoorbeeld is een prima afleiding.
  5. Geef de paarden de ruimte! Hoe meer ruimte de paarden hebben, hoe makkelijker het voor het nieuwe paard is om anderen te ontlopen. Dit verkleint het risico op gevechten en dus blessures.