Een paardengedragstherapeut helpt bij diverse grotere en kleinere problemen met een paard. Denk daarbij aan abnormaal gedrag zoals stalondeugden, of aan ongewenst gedrag, zoals bijten, schoppen en vluchten. De gedragstherapeut onderzoekt de oorzaak van dit gedrag en stelt een plan op om het aan te pakken.
Wat doet een paardengedragstherapeut
Het eerste wat een goede gedragstherapeut doet is de oorzaak van het probleemgedrag achterhalen. Daarvoor moet de eigenaar een tamelijk uitgebreide vragenlijst invullen. Hierin wordt achtergrondinformatie over het paard gevraagd, zodat de therapeut zich alvast een beeld kan vormen.
De volgende stap is dat de gedragstherapeut het gedrag zelf komt observeren – mits dat niet gevaarlijk is natuurlijk! Door de achtergrondinformatie en het gedrag goed te analyseren, kan de gedragstherapeut vaststellen waardoor het probleemgedrag veroorzaakt wordt. Dit kan iets zijn in de omgeving van het paard, het paard kan pijn ervaren of er gaat iets niet goed in de omgang.
Als eerste zal een goede paardengedragstherapeut de oorzaak van het probleemgedrag willen oplossen. Als een paard bijvoorbeeld pijn heeft, zal het eerst door een deskundige behandeld moeten worden. Dit gebeurt in overleg met de eigenaar, waarbij ook wordt gekeken of de voorgestelde oplossingen haalbaar zijn.
Soms kan het nodig zijn het paard vervolgens opnieuw te trainen. Hiervoor stelt de therapeut een trainingsplan op.