Wilde paarden vertonen geen ongewenst gedrag zoals weven of kribbebijten. Hoe kan dat?
Lees verder »Natuurlijk paardengedrag
Paarden hebben van nature bepaalde behoeftes. Door naar wilde paarden te kijken, kunnen we zien wat voor behoeftes dat zijn. En als je beter begrijpt wat de behoeftes van paarden zijn kan je daarop inspelen en je paard datgene geven wat het nodig heeft.
Principes van paardentraining
Iedereen die met paarden werkt zou zich aan deze acht principes moeten houden.
Lees verder »De mythe van de leidmerrie
Wilde paarden kennen geen alfamerrie die alles bepaalt. Kuddes zijn democratisch georganiseerd.
Lees verder »Hoe zet ik een nieuw paard bij de groep
Een nieuw paard in een groep zetten geeft veel opwinding. Lees deze vijf tips om dit moeiteloos te laten verlopen.
Lees verder »Hoe kom ik de dag door?
Eten! Dat doen wilde paarden meer dan de helft van de tijd. En dat wil jouw paard het liefst ook.
Lees verder »De plaats van een hengst in de kudde
De meeste wilde kuddes bevatten behalve een aantal merries en jonge dieren eén en soms meer hengsten. Deze hengst wordt haremhengst genoemd. Wanneer er meer hengsten in een kudde zijn, is een van hen dominant over de andere. Deze dominante is dan de haremhengst.
Lees verder »Wie is de leider van de kudde?
Wie is de leider van de kudde? Is dat de (leid)hengst? Is het de zogeheten alpha merrie? Is het meest dominante paard automatisch de leider? Of zijn paarden nog anders georganiseerd?
Lees verder »Dominantie
Lange tijd dachten we dat we wel wisten hoe het zat met dominantie bij paarden: er is eén paard in de kudde het meest dominant, die is de baas (de alfamerrie). En het volgende paard is nummer twee, dan komt nummer drie, enz. Intussen is er meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat […]
Lees verder »Paarden horen thuis in een kudde
Paarden zijn echte kuddedieren; ze leven als het maar even mogelijk is in een groep. Dit gaat natuurlijk vooral op voor wilde paarden; heel veel gedomesticeerde paarden hebben geen keus, omdat ze alleen op stal gehouden worden.
Lees verder »Join up met een autootje
Monty Roberts claimt dat hij gebruik maakt van “de taal van Equus” om met paarden te communiceren. Australische onderzoekers hebben een hele creatieve manier gevonden om deze claim te controleren: ze pasten de join up-methode van Monty Roberts toe met 1 klein verschilletje: er stond geen menselijke trainer in het midden van de round penn, […]
Lees verder »