Energie

Paarden lezen jou zoals ze elkaar lezen. Eén van de aspecten waarop ze letten is jouw energie.

Er zijn drie vormen waarin je je energie uit:
– push: druk geven of impulsieve energie
– draw: uitnodigen naar je toe te komen
– block: blokkeren

Druk geven is het makkelijkst te zien: druk geef je bijvoorbeeld wanneer je de achterhand vraagt te wijken of wanneer je de driving game doet. Druk geef je wanneer je je hand op de neus van je paard legt om je paard achteruit te laten stappen. Druk geef je ook wanneer je het paard met je meetrekt aan het halster.

Draw is uitnodigen naar je toe te komen. Stel je voor hoe een vader een ‘huisje’ maakt, waar een kleutertje in mag rennen. Haal je lichaamstaal voor de geest, wanneer je iemand uitnodigt je huis binnen te komen. Dat is de draw-energie. Probeer dit eens uit met je paard: hoe houd je je lichaam als je je paard letterlijk vraagt om je te volgen? Je buigt een beetje met je heupen naar achter en je schouder naar beneden. Kijk naar de foto: zonder druk heb ik het paard gevraagd met zijn hoofd naar me toe te komen.

Block is blokkeren: je staat als een huis. Je paard komt niet langs je. Als hij het zou proberen, zou hij tegen je opbotsen, zoals hij tegen een muur of hek op zou botsen. Je kan het hoofd van je paard blokkeren met je hand of je elleboog als je paard zou proberen je te bijten. Je hand is daar als een blokkade aanwezig, zorg wel dat je niet met je hand naar het hoofd beweegt: dan is je block veranderd in een push.

In alle bewegingen die je maakt en in elke houding die je aanneemt, kan een paard deze vormen van energie lezen:
als je doelbewust op de achterhand van je paard afloopt: push;
als je je heup een beetje naar achteren houdt: draw; als je je schouders naar voren draait: push (en als je dat allebei tegelijk doet kan je paard dus in de war raken!);
als je neutraal rechtop stil staat: block;
Sta je er energiek bij met je navel op het hoofd van je paard gericht: push.
Loop je schuin weg en laat je je schouder en je binnenheup een beetje zakken: draw.

Elke beweging en elke houding heeft betekenis voor je paard, of je nou met hem aan het werk bent, zomaar een beetje rondhangt of een klusje aan het doen bent.
En je paard weet niet dat jij dat niet weet!