Paardentaal is lichaamstaal. Paarden gebruiken hun hele lijf om zich uit te drukken. Behalve met hun staart, kunnen ze ook met hun bovenlijn – hoofd, hals, en rughouding – van alles laten weten. Zo kan je aan het silhouet zien of een paard gespannen is en stress ervaart, er lekker ontspannen bij staat of hard aan het werk is. Omdat paarden eén zijn met hun lijf, kunnen ze zich niet anders voordoen. Waar wij mensen nog kunnen doen alsof we heel rustig zijn terwijl van binnen de zenuwen door ons lijf gieren, kunnen paarden dat niet. Als bij hen de zenuwen door het lijf gieren, kan je dat altijd aan hun houding zien. Daarom zegt Chris Irwin: lichaamshouding = gemoedstoestand!
In grote lijnen kunnen we de volgende silhouetten onderscheiden:
Hol. Deze houding bedoelt Chris Irwin met “inverted”, dus het hoofd wordt hoog gedragen en de rug is hol. Voor paarden is dit een hele natuurlijke houding, maar het paard is wel gestresst of gespannen. Een paard dat zo loopt is op overleven gericht en niet op jou en wat je van hem wilt. Dan heeft het weinig zin om iets van hem te vragen. Beter kan je uitzoeken waarom je paard gespannen is en aan ontspanning gaan werken.
Laag. De favoriete houding van veel paarden, neus laag (en als het even kan in het gras). Een paard in deze houding is lekker relaxed, maar niet echt aan het werk en het loopt op de voorhand. Voor een paard dat ‘inverted’ is, is dit een goede houding om de rug eens goed te strekken. Daarna ga je hem weer iets oprichten tot de volgende bovenlijn:
Level headed. De kruin van het paard is ongeveer op dezelfde hoogte als de schoft en de rug is mooi losgelaten. In deze houding is een paard ontspannen en loopt het lekker. Het is een goede uitgangspositie om met je paard aan het werk te gaan.
Verzameld. Het hoofd is weliswaar hoog, maar de rug is bol, en het paard draagt zijn gewicht op de achterhand. Dit is het ultieme doel van paardentraining
Als je met je paard werkt, doe je er dus goed aan om eerst te kijken waar hij staat. Als je paard gespannen is, kan je het best eerst aan ontspanning gaan werken. Een gestresst paard kan niet goed nieuwe dingen leren, pak dat dus eerst aan. Wanneer een paard ontspannen is, is hij in staat om zich op jou te richten en samen met je aan de slag te gaan. Je kunt aan zijn houding zien of je paard daar klaar voor is.