Longeren: de eerste stappen

eerste stap bij longeren

Kathryn demonstreert de eerste stap bij het longeren

In het begin kan het heel lastig zijn om je paard goed te longeren. Vaak begrijpen paarden nog niet wat je precies bedoelt, en komen ze juist naar je toe of vinden het juistĀ  een goed idee om naar de uitgang van de bak te wandelen.

Neem deze vijf stappen als je je paard de cirkel op stuurt en hij zal begrijpen wat je van hem vraagt.

Ik ga uit van de volgende beginsituatie:
jij staat bijna in het midden van de longeercirkel, je paard staat een paar meter (of grote stappen) bij je vandaan en is recht uitgelijnd. Dat wil zeggen dat hij je aankijkt en zijn voorhand recht voor zijn achterhand staat. Feitelijk kan je hem beide kanten opsturen als je zou willen.
We gaan hem nu linksom wegsturen.

  1. Neem de longeerlijn in je linkerhand en je zweep in je rechterhand.
  2. Je neemt contact op de lijn, zodat je een lichte druk voelt. Je kan je linkerhand hierbij een beetje omhoog houden. Je maakt je paard duidelijk dat hij niet naar rechts kan (want als hij dat toch zou doen, wordt hij tegengehouden door de longeerlijn). Hetzelfde geldt voor achteruit: kan ook niet. Recht naar voren kan hij ook niet, want daar sta jij! Zo blokkeer je de kanten waar je paard niet naar toe mag.
  3. de eerste stap zet jij: je stapt wijd uit met je rechterbeen (je buitenbeen). Door dit te doen, kom je een klein beetje schuin voor je paard uit. Je navel richt je hierbij op de schouder van je paard.
  4. Nu breng je de zweep richting de schouder van je paard. Met hoeveel energie je dat moet doen en of je je paard ook op de schouder moet raken, hangt van je paard en van de afspraken die je met je paard gemaakt hebt af. De bedoeling is dat je paard zijn schouder wijkt voor de druk, hij maakt eigenlijk een kwart wending om de achterhand met als resultaat dat hij nu in de richting kijkt waarheen hij moet gaan lopen, voor jou dus links.
  5. Mogelijk heeft je paard een beetje vaart meegekregen en loopt hij vanzelf verder. Anders is dit het moment om met je zweep naar de flank te gaan en je paard aan te sporen voorwaarts te gaan.

Als je paard de cirkel op gaat draai je met hem mee. Zorg dat je contact houdt op de lijn.