Heb je ook altijd gedacht dat longeren saai is? Zegt iedereen dat longeren geestdodend is voor je paard? Dat je paard er niets aan vindt om gelongeerd te worden?
Lees dan verder!
Ik longeer mijn paarden namelijk regelmatig en ze rennen echt niet gillend weg wanneer ik aan kom met de longeerlijn. Want goed longeren is intensief! Voor mens én paard. Daarom heb ik nu eens een paar redenen om je paard te longeren op een rijtje gezet:
Training
Longeren is trainen. Aan de longeerlijn kan je paard ontspannen voorwaarts-neerwaarts (leren) lopen zonder dat zijn balans verstoord wordt door ruitergewicht. Wanneer je paard de rug loslaat zal de hals mooi zakken. Het kan voor je paard makkelijker zijn om te ontspannen wanneer er geen gewicht op zijn rug is. Ook kan je aan de longe de juiste lengtebuiging aan je paard vragen. Dat wil zeggen dat het paard in de lengte (van staart tot neus) licht gebogen is in de richting van de cirkel. Je versterkt dan de juiste spieren en werkt ook nog aan de conditie. Zorg dat je evenveel linksom als rechtsom longeert, zodat je beide kanten van je paard gelijkmatig traint.
Oefenen van je jonge paard
Een jong paard kan je door te longeren wennen aan het werken met mensen en leren om op te letten. Eigenlijk maak je al doende ‘afspraken’ met je paard, je leert je paard reageren op de zweep en op stemcommando’s. Hier heb je later weer profijt van. Leg ook eens op onregelmatige afstand balkjes neer zodat je paard leert op te letten waar hij zijn voeten zet. Al doende maak je je paard sterker, werk je aan zijn balans en verbeter je zijn conditie.
Werken aan de band met je paard
Je maakt je paard alert en op jou gericht. Dat doe je door veel variatie aan te brengen. Je kunt bijvoorbeeld een sprongetje neerzetten en je paard zo sturen dat hij soms wel en soms niet springt. Of maak de longeercirkel kleiner en weer groter. Begin in de ene hoek van de bak te longeren en schuif langzaam op naar de hoek ertegenover. Stuur je paard eens tussen twee pionnen door. Door die variatie ben je niet meer voorspelbaar en zal je paard goed op jou gaan letten om er achter te komen wat je van hem gaat vragen.
Observeren
Longeren geeft je de kans om eens goed te kijken hoe het met je paard gaat en hoe hij loopt. Is hij ontspannen of gestresst? Druk of juist erg rustig? Wat vertelt zijn staart, zijn oren? Loopt je paard met zijn hoofd hoog of laag? Maakt hij korte of lange passen, lopen de achterbenen in het spoor van de voorbenen? Loopt hij netjes gebogen? De informatie die je krijgt door te kijken vult aan wat je voelt als je op je paard rijdt. Deze informatie gebruik je om de training aan te passen.
Beweging
En natuurlijk is longeren een eenvoudige manier om je paard wat beweging te geven bijvoorbeeld als je weinig tijd hebt. Let dan wel op dat je het niet zomaar rondjes laat lopen: dat is saai!