Mijn paard wil niet longeren

longerenKomt dit je bekend voor?
Je wilt je paard longeren. Je stuurt haar de cirkel op, maar voor je het weet is ze naar binnen gedraaid en kijkt ze je aan. Je zucht eens en stuurt haar weer weg de cirkel op, maar alweer draait ze naar je toe en kijkt je vrolijk aan.
Wat loopt ze je weer voor de gek te houden. Toch?

Nee dus!

Waarschijnlijk was jij niet helemaal duidelijk in je bedoelingen. Zonder het te beseffen of te willen heb je je paard gevraagd om naar binnen te draaien in plaats van om je heen te lopen.

Er zijn twee belangrijke oorzaken waarom het niet lukt om je paard weg te sturen:

1. je hebt zonder erbij na te denken 1 of meer stappen achteruit gezet.
Want wat gebeurt er als je een paar stappen achteruit zet: je paard denkt dat ze je moet volgen! Ga maar na: als je je paard uit het weiland haalt, wil je dat ze je volgt als je met haar terug naar het erf loopt. Als je je paard aan het halster de stal uithaalt, dan verwacht je dat ze achter je aan komt.
Je paard heeft geleerd om jou te volgen. En jammer genoeg weet zij natuurlijk niet dat in de longeerbak de regels anders zijn!
Dus als je in de longeerbak bij haar vandaan loopt, een stapje achteruit zet, wat denkt je paard dan? Dat denkt: ik moet met mijn baasje mee!

Wat kan je hieraan doen:
Let de volgende keer heel erg goed op wat je voeten doen. Gaan die per ongeluk een of meer stapjes achteruit als je je paard wil longeren? Nee? En als je paard voor ze de cirkel opgaat eerst een stapje in jou richting doet? Stap je dan nog steeds niet achteruit?

Hoe kan je dit extra controleren: is er een stalgenootje in de buurt? Vraag haar dan of ze vlak achter je gaat staan als je je paard gaat longeren. Niks aan de hand toch, want jij loopt toch naar voren! Maar als je per ongeluk toch een stapje naar achter zet, bots je vanzelf tegen haar op. Reken maar dat je dat maar eén keer gebeurt.
Geen bekenden in de buurt? zet dan een pion of iets anders vlak achter je, zodat je het voelt als je een stapje naar achteren zet. Of trek eens een streep in het zand en kijk of je daar voor blijft.

2. je bent met je zweep naar de achterhand van je paard gegaan, in plaats van naar de schouder.
Logisch. Paarden wijken voor druk. Als jij met je zweep naar de schouder van je paard gaat, zal die schouder opzij gaan – de cirkel op. Maar als je met je zweep naar de achterhand van je paard gaat, zal je paard haar achterhand naar buiten draaien, met als resultaat dat haar voorkant naar binnen komt en ze je vrolijk aankijkt.

Wat kan je hieraan doen:
De oplossing is heel simpel: als je je paard de cirkel op stuurt, ga je met je zweep in de richting van de schouder van je paard, zodat je paard zijn schouder naar buiten brengt en als het ware klaar staat om de cirkel te gaan lopen.

Staat je paard al in de goede richting, ga dan met je zweep naar zijn flank om hem voorwaarts te vragen.

Let goed op dat je zweep niet per ongeluk te ver naar achteren bij zijn achterhand uitkomt.

Dus de volgende keer dat het niet lukt om je paard te longeren, let dan eerst op je eigen houding, zorg dat je naar voren stapt en kijk goed waar je zweep naar toewijst, voordat je klaagt dat je paard (alwéér) niet naar je luistert.