De belangrijkste hulpmiddelen bij het longeren zijn je eigen lichaam en houding.
Paarden reageren sterk op lichaamstaal en ze lezen je energie. Maak daar op een goede manier gebruik van en je hebt geen hulpteugels meer nodig om je paard te helpen zijn eigen lijf goed te gebruiken.
Dit zijn een paar aandachtspunten tijdens het longeren:
Allereerst je navel: houd die op of achter de schouder gericht. Paarden lezen uit je navel drijvende energie, als je dus je navel op het hoofd van je paard gericht houdt, drijf je daarmee het hoofd van je paard naar buiten. Houd je je navel echter achter de schouder gericht, dan stel je je paard in staat om netjes gebogen op de cirkel te lopen. Je zegt eigenlijk tegen de schouder dat die mooi buiten op de cirkel moet blijven.
Loop mee in de juiste ‘buiging’: bij het longeren loop je mee in een klein cirkeltje. Let eens op hoe je je benen neerzet: veel mensen leiden met hun binnenbeen, zetten daar een grote stap mee. Van het paard verwachten we juist dat hij het binnenbeen goed naar voren onder de massa brengt. Je kunt deze beweging zelf meedoen door steeds met je binnenbeen richting de schouder van je paard te stappen en met je buitenbeen naar zijn heup. Of loop eens heel bewust een cirkel met een kruiwagen en voel hoe je dan je benen neerzet. Houd deze beweging vast wanneer je je paard longeert.
Stel grenzen, dus longeer met contact. Het contact gebruik je bijvoorbeeld om te voorkomen dat je paard naar buiten kijkt of naar buiten wegloopt. Door dergelijke ongewenste bewegingen te blokkeren, voorkom je dat je paard ongewenst gedrag vertoont, dat je daarna moet corrigeren. Wees pro-actief, daarmee voorkom je dat je paard in de fout gaat.
Gebruik je zweep bewust. Om meer voorwaarts te vragen richt je de zweep op de flank van je paard. Op de flank van je paard zit namelijk de ‘vooruit’. Kijk maar eens naar hoe een paard een ander paard opdrijft: dat is niet door recht achter een ander paard te gaan lopen, maar juist schuin.
Let op dat je niet met je zweep naar de achterhand gaat: als je dat doet drijf je de achterhand naar buiten en dan komt je paard naar binnen.
Als jouw paard wanneer je hem wilt longeren steeds naar je toe draait, is de kans groot dat je hem zonder dat je daarvan bewust bent dat zelf gevraagd hebt, door de achterhand naar buiten te drijven.
Denk vooruit! De meest gemaakte fout bij het longeren (en dan met name bij het wegsturen van het paard) is een stapje achteruit doen. Door een stapje achteruit te doen, vraag je je paard eigenlijk om je te volgen – een stapje achteruit is uitnodigende energie! Dus: als je je paard op de cirkel stuurt en tijdens het longeren: elke stap die je doet is vooruit!
Wil je een goede basis voor het longeren met je paard? Kijk dan hier voor de training paardvriendelijk longeren.