In 2000 kreeg ik mijn eerste paard, Kerewin. Een gevoelige en koppige kruising Welsh Arabier, met iets meer Arabier dan Welsh. En met haar komt begon de zoektocht. Na een rondreis langs Emiel Voest en Parelli waar ik veel van leerde, kwam ik terecht bij Chris Irwin. Chris leerde me dat je er allereerst van uit moet gaan van de vraag: wat heeft mijn paard nodig. Pas als je hem dat gegeven hebt, kan je meer van hem gaan vragen. Er ging een wereld voor me open.
Dat betekent dat je allereerst gaat werken aan ontspanning, want pas als je paard ontspannen is, is hij in staat om dingen te leren en voor jou aan de slag te gaan. Jammer genoeg zie ik overal nog steeds heel veel paarden met stress – niet leuk voor hun en ook niet leuk voor hun baasjes.
Ik ben inmiddels een aantal jaren bij Chris in de leer en ook tweemaal naar Canada gegaan om als werkstudent te werken op zijn ranch. Dit alles heeft geresulteerd dat ik me een gecertificeerd trainer mag noemen.
Ik las veel over paardengedrag en de ontwikkeling van het paard. Omdat ik ook meer wilde weten over de aard van paarden, het waarom van hun gedrag en hoe je het best kunt omgaan met probleemgedrag, ging ik de opleiding paardengedragstherapie bij Tinley volgen. Daar heb ik weer veel geleerd over het wezen paard en vielen veel dingen op hun plaats. In 2011 ben ik afgestudeerd.
In deze studie kwam onder meer de evolutie van het oer-paard naar het huidige paard aan de orde. Als je eenmaal weet hoe het paard zich ontwikkeld heeft, snap je ook meer van wat een paard in deze tijd nodig heeft.
Andere onderwerpen waren: wat is natuurlijk gedrag voor een paard, hoe leert een paard. Waar komt probleemgedrag vandaan en hoe kan je dat oplossen. Kortom, ik heb hier veel geleerd.
Nu ik mijn studie heb afgerond lees ik nog steeds veel dingen erbij. Veel dingen kan ik nu makkelrijker plaatsen, andere dingen zijn nieuw. Omgaan met paarden is een continu leerproces. Het is daarbij belangrijk dat je uitgaat van het wezen ‘paard’, dat je begrijpt wat de behoeften van je paard zijn en waar die behoeften vandaan komen. Ik wil graag anderen laten delen in de kennis over paarden en hun natuurlijke behoeften en zo een steentje bijdragen aan een betere verstandhouding tussen mensen en paarden.