Join up met een autootje

Monty Roberts claimt dat hij gebruik maakt van “de taal van Equus” om met paarden te communiceren. Australische onderzoekers hebben een hele creatieve manier gevonden om deze claim te controleren: ze pasten de join up-methode van Monty Roberts toe met 1 klein verschilletje: er stond geen menselijke trainer in het midden van de round penn, maar een radiografisch bestuurbaar autootje. En wat bleek: het autootje deed het net zo goed als een menselijke trainer.

Bij een join up jaagt een trainer het paard door de bak. Gaandeweg vermindert de trainer de druk die hij uitoefent om het paard te laten bewegen, waardoor hij uiteindelijk het paard naar zich toe laat komen.
Dit principe hebben de onderzoekers nagebootst, door de paarden te achtervolgen met een radiografisch bestuurbaar autootje. Wanneer het paard naar het autootje keek, liet de onderzoeker het autootje stil staan of achteruit rijden en nodigde het paard zo uit om het autootje te volgen.

Paarden reageerden net zo op het autootje als op een menselijke trainer.
Er is dus helemaal geen ‘subtiele lichaamstaal’ nodig is om de join up uit te voeren. Join up is niet meer dan een vorm van negatieve bekrachtiging: door druk op te voeren laat je het paard doen wat je wilt, als beloning neem je de druk weg.

Ook wordt bij join up emotionele druk uitgeoefend op de paarden, aldus de onderzoekers, en is de methode gebaseerd op angst. Hierom is het nog maar de vraag of je dit een humane trainingsmethode mag noemen. Angst hoort niet thuis in paard-vriendelijke training!

Meer lezen:

Researchers urge rethink of Monty Roberts’ horse training method
Science takes on the man who listens to horses